Expertise

Gegevensmanagement

“De overheid is haar monopolie op informatie, kennis en expertise volledig kwijt”
Jeroen van Delden, Gemeentesecretaris IJsselstein

De technologische vooruitgang zorgt er ook voor dat je makkelijker, over de landsgrenzen heen, contact kunt leggen. De internationalisering zet gestaag voort, waarbij informatie en data onderling worden uitgewisseld om de veiligheid en kennis binnen eigen landsgrenzen te verhogen. Alle data die beschikbaar komt, biedt kansen voor gemeenten om deze te gebruiken voor het maken van beleid en het doen van voorspellingen om een ‘slimme stad’ te worden. De uitdaging voor gemeenten ligt bij het managen van al deze data door het opzetten van gegevensmanagement, iets wat ook zeer nadrukkelijk wordt benoemd in de Digitale Agenda 2020.

Het uitgangspunt van gegevensmanagement is een heldere visie op informatievoorziening, met als onderdelen gegevensbeleid, systeembeleid, databeveiliging en gegevensbeheer.

Een hele klus voor gemeenten om zich te manifesteren naar een data-gedreven onderneming. Met name kleine gemeenten zullen steeds vaker de samenwerking opzoeken om schaalvoordelen te bewerkstelligen.

Möbius gelooft dat wanneer een gemeente haar gegevensmanagement goed heeft ingericht, zij hier echt de virtuele vruchten van kunnen plukken. Gegevensmanagement biedt kadering op basis feitelijk onderzoek bij beleidskwesties en maakt het mogelijk om beleidsuitvoering periodiek te kunnen testen of het gewenste doel wordt bereikt. Daarnaast biedt de koppeling van gegevens, gemeenten, de mogelijkheid om een beter inzicht te krijgen in haar inwoners, haar dienstverlening hierop aan te passen en haar processen efficiënter inrichten.

Onze insights
Recente nieuwsberichten en downloads

Case

Gemeente Oosterhout

De gemeente Oosterhout wilde haar dienstverlening verbeteren en de bedrijfsvoering moderniseren, en in één moeite ook nog eens besparen op personeel.
Lees meer
Ontdek al het nieuwsBekijk alle downloads

Uw partner voor duurzame resultaten.

Möbius ondersteunt organisaties bij het ontwerpen en implementeren van de beste zakelijke oplossingen op strategische momenten. Samen met onze klanten realiseren wij impact en brengen strategie in praktijk.

Wilt u ons leren kennen?

Op zoek naar webinars en whitepapers?
Wij hebben wat u zoekt.